Lär dig Blackjack regler på fem minuter

Du har sett det många gånger på film: en välklädd man med världsvan stil och en slät whiskey i handen behåller lugnet och kammar hem storvinsten vid Blackjack bordet. Eller kanske var det en elegant kvinna som kaxigt stod på sig och drog ett till kort och därmed brädade banken. Du har bestämt dig – detta är ett spel för dig.

Men hur gör man då?

Ska du ge dig in i spelet och samtidigt försöka se sådär världsvan ut (och helst inte gå hem med en tom plånbok) kan det vara bra att lära sig några grundläggande Blackjack regler åtminstone. Poängen med spelet är att få 21, eller att komma så nära du kan utan att gå över. Får du mer än 21 kallas det att bli “tjock” och du har automatiskt förlorat. Du måste få bättre kort än dealern för att vinna, får ni lika många poäng så vinner dealern (givaren). Korten mellan 2-10 räknas på det värde de står för, medan klädda kort är värda 10 och ess är värt 1 eller 11. Black Jack kallas det när spelaren får 21 på sina två första kort och vinsten är då en och en halv gånger insatsen.

Vad är det här med Split då?

Förutom de grundläggande principerna vi precis gick igenom så har spelet Blackjack regler på en mer avancerad nivå. Låt oss börja med Split. Om spelaren får två likadana kort, till exempel två åttor, så kan man välja att “splitta” korten och på så sätt få två händer istället för en, där givaren delar ut ett nytt kort på varje åtta. I just det här fallet med två åttor så kan det förbättra dina odds då två åttor tillsammans ger 16. Att dra ett kort till i det läget riskerar att göra dig “tjock”, dvs du får över 21 och förlorar rundan. Samtidigt är poängsumman för låg för att ha en bra chans att slå givaren. Genom att splitta korten får du en möjlighet att förbättra ditt utgångsläge.

En split innebär då att du får en extra hand, och måste därmed öka insatsen genom att även satsa på den nya handen. Det finns inga begränsningar för antalet splittar utan varje gång du drar två likadana kort har du möjlighet att dela dem på två händer. Det rekommenderas ofta att just åttor och ess är bra att splitta då utgångsläget är så dåligt att du har stor chans att förbättra ditt läge genom en split.

Förutom Split kan du även dubbla

Andra Blackjack regler inkluderar möjligheten att dubbla insatsen. Reglerna för en Double kan skilja sig mellan olika casino men vanligt är att efter du har fått dina första två kort har du möjlighet att dubbla insatsen om summan av korten är mellan 7 och 11 (ibland 9 till 11). Om du väljer att dubbla insatsen så har du möjlighet att dubbla din vinst, men du får bara ett kort till som då läggs tvärs över din hand för att visa att du har dragit max antal kort.

Lär dig grundläggande Blackjack regler